Over de Parson Russell Terrier

Parson Russell Terrier


De Parson Russell Terrier is één van de twee rassen, die zijn ontstaan uit de Working Fox Terriers van dominee John (Jack) Russel, die in de 19e eeuw met zijn terriers jaagde in Devon, het zuiden van Groot-Brittannië. De Parson Terrier is groter dan de Jack Russel Terrier, het andere ras wat uit de Working Fox Terrier is ontstaan. Hoewel het een oud ras is werd de Parson Russel Terrier pas in 1990 officieel erkend door de diverse Kennel Clubs. De Parson is van origine een jachthond, die is staat moet zijn om met paarden mee te rennen. Als jachthond moest hij het opnemen tegen o.a. vossen, waardoor het ras bestaat uit geharde honden.Het ras Parson Russell Terrier


De Parson Russell Terrier behoort tot de kleinere terrier-rassen. De Parson heeft een expressief wigvormig hoofd, met kleine hangende oren en donkere ogen.  De schofthoogte van teven ligt rond 33 cm en voor reuen 36 cm. Belangrijker dan de schofthoogte is de omvang van de borstkast. Deze borstkast moet achter de schouders te omspannen zijn door twee normale mannen handen. Deze maat geeft aan dat de hond in een vossenhol kan komen en, niet onbelangrijk, er ook weer uit kan komen. De Parson is overwegend wit van kleur met tan en/of zwarte aftekeningen (bij voorkeur op hoofd en bij de staart).  De vacht kan glad, ruwharig of ‘broken’ (soort tussenvorm van glad en ruwharig) zijn. In alle gevallen moet de vacht hard en weerbestendig zijn. De gemiddelde leeftijd ligt rond 13-15 jaar, maar er zijn ook honden die 18 jaar worden.
 

Het karakter van de Parson Russell Terrier


Zoals alle terriers heeft ook de Parson Russell een consequente opvoeding nodig en voldoende beweging. Als hij goed is opgevoed, is het een gehoorzame huishond die bijzonder geschikt is voor diverse vormen van hondensport. Hij kan ook goed overweg met andere huisdieren, mits hij dat van jongs af aan gewend is. Het is een pittige jachthond, dus opletten blijft geboden. ( zie ook Veel gestelde vragen)
 
Verzorging


De Parson Russell heeft weinig verzorging nodig; een borstelbeurt en de ruwharige en ‘brokencoated’ Parsons worden met de hand geplukt. Dit is gemakkelijk zelf te doen, maar je kunt ook naar een trimsalon. Het ras heeft geen bijzondere voeding nodig; eerder een wat schralere voeding zoals de meeste terriers.
 
Gezondheid


De rasvereniging; Parson Russell Terrier Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Parson Russell Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging de Parson Russell Terrier club Nederland. (wij zijn ook lid van deze vereniging en fokken conform haar eisen)

 

Copyright © 2020 Game and Fame. All rights reserved. 

Game and Fame's | Oosterbeek, Gelderland | Nederland | contact